Woning Ridderkerk

Architect: Kort Geytenbeek Architecten 

Uitvoering: Div. partijen in eigen beheer

Werkzaamheden: Hoofdconstructeur, fundering en bovenbouw, 3D uitwerking van staalframe, E- en W-installaties en betonwerk. Begeleiding van papierloze bouw via Trimble Connect

 

Projectomschrijving

Het was de wens van de opdrachtgever om de woning in eigen beheer te bouwen. We zijn die uitdaging aangegaan om daarbij Tekla maximaal in te zetten. Dit heeft erin geresulteerd dat we de Construsoft BIM Award 2022 hebben gewonnen!

Op basis van het schetsontwerp van de architect, gemaakt door Kort Geytenbeek Architecten, is een compleet model gerealiseerd met onder andere:

– Paalfundering;
– Betonvloeren en betonwanden t.b.v. kelder;
– Staalframe-elementen voor de bovenbouw inclusief zetwerk en plaatwerk;
– WTW installaties;
– HWA en DWA installaties;
– E&W installatie in staalframe wanden en vloeren;
– Principedetaillering

De uitdaging bij dit project lag met name in de wens om de volledige werkvoorbereiding, productie en montage vanuit Tekla aan te sturen. Het gestelde doel was om met zo min mogelijk handmatig werk en/of verlies van gegevens, alle relevante informatie bij de producerende bedrijven te krijgen. Daarbij was directe aansturing van de machines een belangrijke voorwaarde. Easy Housing heeft door de exportmogelijkheden van Tekla het staalframe, per element gebundeld, kunnen leveren. Alle sparingen t.b.v. leidingwerk waren daarbij in de profielen voorzien.

Door WTW, DWA en elektra direct mee te nemen in de modellering, was het mogelijk om met slechts enkele koppelingen op de bouwplaats het gehele systeem functioneel te maken. Ook het plaatwerk voor de dakkapellen, uitgevoerd in Leebond, is uitgewerkt in Tekla. De productie van de elementen is aangestuurd vanuit Trimble Connect met een IFC-model en de bijbehorende merktekeningen die gekoppeld zijn aan het 3D model. Tijdens de productie is bijgehouden welke elementen per dag geproduceerd werden. Deze informatie werd vervolgens in het model verwerkt. Met deze informatie was het voor de productiemedewerkers ook direct zichtbaar hoe ver ze gevorderd waren met de prefabricage.

Met behulp van Tekla is de montagevolgorde bepaald en geanimeerd. Aan de hand hiervan is ook de productievolgorde bepaald. De export van deze tool is gebruikt om stickers met informatie van de elementen te maken. Hierop zijn o.a. merk, gewicht, plaatsingsnummer, vrachtnummer en de afmetingen aangegeven. Deze informatie was noodzakelijk tijdens transport en montage.

Zelfs de vrachtwagenindelingen zijn met Tekla uitgewerkt. Omdat tijdens de engineeringsfase nauwkeurig is uitgezocht wat de vrachtwagenindeling moest worden, zijn het aantal transportbewegingen geminimaliseerd en was het mogelijk direct vanaf de vrachtwagen de elementen op de bouwplaats te monteren zonder tijdelijke opslag.

 

Video afspelen