Blog 1: Winnaar BIM Award

Vrijstaande woning Ridderkerk

De bouw staat voor grote uitdagingen op het gebied van strengere wet- en regelgeving ten aanzien van stikstof en duurzaamheid, oplopende kosten en gebrek aan arbeidskrachten. De oplossing wordt gezocht in prefab bouwen.  Wat zou het voor de (huizen)markt betekenen wanneer huizen sneller, goedkoper, beter en completer gebouwd kunnen worden door de toepassing van staalframe?

.
Vorige slide
Volgende slide

CFP Engineering

CFP Engineering is een ingenieursbureau die al vele jaren ervaring heeft met het berekenen van constructies van koudgevormd staal.

Afgelopen jaren is CFP Engineering uitgebreid met een tekenafdeling, waar er funderingen en zowel warm- als koudgevormde staalconstructies worden uitgewerkt. Meestal gaat het hierbij om deelopdrachten, waarbij alleen de fundering of alleen de constructie wordt uitgewerkt. In deze gevallen is het tekenwerk altijd maar een deel van het totale modelleerwerk dat bij een project uitgevoerd wordt.

BIM-model

Door de vele betrokken partijen bij een project kunnen belangrijke details onderbelicht blijven. Dit kan nadelige effecten hebben op het eindresultaat en leidt uiteraard tot faalkosten. Wij zijn er van overtuigd dat dit anders kan en anders moet. Door vooraf voldoende tijd te besteden aan het bouwen van een gedetailleerd BIM-model, worden details van alle kanten bekeken. Maar vanuit dit BIM-model kan er ook direct geproduceerd worden. Vooral het laatste is belangrijk omdat juist bij overdracht van informatie ook relevante informatie verloren kan gaan.

Woning in Ridderkerk

Eind 2019 kregen we de unieke kans om een vrijstaande woning in Ridderkerk van ontwerp tot realisatie uit te werken. De opdrachtgever wilde een eigen woning bouwen, volledig in eigen beheer en met slechts één aanspreekpunt. Bovendien wilde hij de woning prefab laten maken en de elementen in eigen beheer laten produceren. De keuze voor staalframe was al genomen. CFP Engineering nam deze grote uitdaging graag aan en heeft vanaf het schetsontwerp van de architect, al het tekenwerk in Tekla Structures uitgewerkt.

Van fundering tot dakpannen, van toilet tot stopcontact, werkelijk alles werd opgenomen in het BIM-model. Dankzij Trimble Connect uit het 3D-model prefabriceren. Bij de werkvoorbereiding is er gezorgd voor een koppeling tussen de elementen en 2D-tekeningen, waardoor in de productie tot in detail zichtbaar was hoe de elementen opgebouwd moesten worden. Ook het plaatsen van de elementen op de bouwplaats en het uitzetten van de maatvoering is digitaal vanuit Trimble Connect aangestuurd.

Betrokken partijen

Door de nauwe samenwerking tijdens de uitvoeringen is er veel kennis opgedaan over de praktische aspecten van (staalframe)bouw en digitalisering. Een belangrijk voordeel was dat het hele bouwproject in eigen beheer van de opdrachtgever werd uitgevoerd.  De afhankelijkheid van derden was daardoor minimaal en ook de communicatie verliep gemakkelijk. Er zijn goede contacten opgedaan met diverse producenten die hebben geholpen om hun producten efficiënt in te zetten. Deze producenten willen hun kennis graag delen om zo de staalframebouw naar een hoger niveau te brengen.

Interesse...?

Bent u/ben jij geïnteresseerd in de voordelen van BIM of staalframebouw? Houd dan vooral onze blogs in de gaten! We nemen u mee in de reis die we gemaakt hebben bij het ontwikkelen van deze woning. In de volgende blogs zullen we uitleggen wat de voordelen van staalframe zijn wanneer dit wordt ingezet bij de prefab bouw. Verder zullen we basisdetails gaan behandelen en een handvatten geven bij het ontwerp met staalframe. Meer weten over specifieke onderwerpen? Laat het ons weten, dan zullen wij deze zeker meenemen in volgende blogs.