BLOG

Opdrachtgever

Opdrachtgever

In onze vorige blog hebben we kort besproken wat de belangrijkste voordelen én aandachtspunten van staalframe zijn. We hebben u ingelicht over de voordelen van deze bouwmethode, zoals het lichte gewicht, de hoge vormvrijheid, de grote overspanningen en de geschiktheid voor prefabricage maar ook de aandachtspunten die hierbij komen kijken. In deze blog laten we de opdrachtgever aan het woord om zijn persoonlijke ervaringen en overwegingen te delen.

Keuze voor staalframe

“Al enkele jaren speelde we met de gedachten ons eigen huis te bouwen. Toen we in 2019 een bouwkavel wisten te bemachtigen was het doel dat de woning op alle fronten invulling moest geven aan onze wensen waaronder hoge RC-waarden, gasvrij, en een grote woonkamer. Bovendien wilde we graag hoge plafonds, maximale gebruikersoppervlakte en een strakke uitstraling, zonder leidingen langs de wanden of koven in de hoek.

Om de woning luchtdicht te maken was het noodzakelijk om een WTW-systeem te installeren er ervoor te zorgen dat de lichtdichtheid echt gegarandeerd was. We wilden ook snel bouwen om de bouwkosten te verlagen. Hierdoor kwamen we al snel bij een prefab bouwmethode uit, omdat elementen dan onder gecontroleerde omstandigheden gefabriceerd kunnen worden.

Staalframebouw zorgde ervoor dat ook de overige wensen konden worden vervuld. De bouwmethode is slank en het is mogelijk om alle leidingwerk in de wand- en vloerprofielen te verwerken. Daarnaast zal staalframe niet gaan werken waardoor de binnen afwerking ook echt strak zal blijven en zich geen scheurvorming zal ontwikkelen!”

Bouwkundige ontwerpkeuzes

We hebben samen met onze opdrachtgever materiaalkeuzes gemaakt en details vastgesteld. Deze zijn sterk afhankelijk van de bouwkundige eisen en wensen die gesteld worden aan de woning en dus niet universeel uitwisselbaar maar we zullen de overwegingen bij deze woning toelichten.

Buitenwanden

Op de foto rechts is te zien welke wandopbouw we hebben toegepast. Er is gekozen voor een wandopbouw waarbij een voorzetwand is toegepast. Dit zorgt ervoor datn alle electriciteits- en waterleidingen kunnen worden verwerkt in de luchtspouw die wordt gecreëerd door sigmaprofielen zonder dat de dampdichte schil wordt onderbroken. Aan de hebben we gekozen voor een dubbele gipsvezelplaat van Fermacell.. Deze (constructieve) plaat is steviger dan een gewone gipsplaat, waardoor er accessoires zonder pluggen opgehangen kunnen worden. Bovendien hebben de platen vochtregulerende eigenschappen, wat leidt tot een beter binnenklimaat. Toepassen van een dubbele laag verkleint de kans op scheuren en geeft meer massa aan de woning waardoor geluid meer wordt gedempt. Aan de buitenzijde hebben we  kruislinks 2 x PIR 80 mm toegepast om minder doorlopende naden te krijgen. De isolatie is vastgezet op de staalframe stijlen met een ISP-spouwanker. Dit anker bestaat uit een tule die de isolatie vasthoud, maar er kan ook een spouwanker ingedraaid worden waardoor het metselwerk thermisch ontkoppeld aan het binnenblad kan worden bevestigd. We hebben gekozen voor metselwerk om het geluid van de nabijgelegen snelweg te dempen.

Binnenwanden

Bij de binnenwanden is het niet nodig om een damp remmende laag aan te brengen. Daarom hebben we ervoor gekozen om hier de dubbele laag  Fermacell direct op het staalframe aan te brengen zoals te zien is op de foto hieronder. Hierbij is Fermacell niet alleen de afwerking maar direct ook de constructieve plaat.

Koppelingwanden

De koppeling tussen wanden is gemaakt door een C-profiel op de wand te monteren. De beplating van de wand die hierop aankomt steekt over,  zodat de wanden tijdens montage precies in elkaar vallen en afgemonteerd kunnen worden. Ook binnen- en buitenhoeken zijn op deze manier gemonteerd, zoals te zien op de foto hierboven.

Daken

Bij het dak  hebben we opnieuw de isolatie kruislings aangebracht en vastgezet met ISP-tules. Aan de tules zijn de tengels bevestigd. Opnieuw is OSB gebruikt als constructieve plaat aan de buitenkant van het element. Aan de binnenkant van de bergzolder is ook OSB aangebracht terwijl we in de leefruimtes hebben gekozen voor veerregels en Ladura gipsplaten

Vloeren

Voor de vloeren hebben we gekozen voor een C250- profiel omdat het bij dit profiel mogelijk is om gaten te ponsen waardoor leidingen tot 150 mm getrokken kunnen worden. In het element zijn de leidingen al prefab geplaatst en het element is vervolgens afgevuld met steenwol. Op het element zijn duofor zwaluwstaartplaten aangebracht die in het werk zijn afgewerkt met vloerverwarming en een cementdeklaag.