Bouwfouten spreken vaak meer tot de verbeelding dan saaie uittreksels waarbij beschreven wordt hoe het wèl moet. Daarom willen we af en toe wat veelgemaakte fouten uit onze dagelijkse praktijk toelichten. Deze week: “Hoe worden spouwankers (niet) toegepast bij staalframebouw?”
Spouwankers worden toegepast wanneer een gevel wordt afgewerkt met metselwerk. Het spouwanker zorgt ervoor dat er een koppeling is tussen het buitenblad (metselwerkschil) en het binnenblad (staalframe draagconstructie). Er zijn beperkingen aan de vervorming en het spreiden van de spanningen in het metselwerk en deze resulteren in eisen aan zowel de spouwankers als de staalframe gevelelementen. In veel gevallen worden vuistregels gehanteerd als: “4-5 stuks per m² is wel voldoende” terwijl de Eurocode duidelijke regels stelt. Ook de praktische uitvoering gaat nog wel eens mis.
Wanneer staalframe wordt toegepast wordt vaak de werkwijze van HSB overgenomen. We zullen ons in dit artikel beperken tot eisen die gerelateerd zijn aan het ontwerp van het staalframe. Daarnaast tonen we aan waarom bepaalde systemen niet overgenomen kunnen worden bij staalframe. We eindigen met wat vuistregels die wat ons betreft wél overgenomen kunnen worden van HSB.
De belangrijkste eis is de maximale vervorming van de achterconstructie. Stichting Stapelbouw heeft een technische aanbeveling gedaan m.b.t. gemetselde buitenbladen bij HSB-binnenbladen waarin geadviseerd wordt de vervorming te beperken tot 1/500 van de hoogte van het binnenspouwblad. [1]
In sommige projecten wordt C75-1.2 of C89-1.2 toegepast bij buitenwanden in combinatie met metselwerk. De volgende rekenvoorbeelden tonen aan dat dit nooit mogelijk is in combinatie met metselwerk. Voor een voorbeeldberekening is uitgegaan van wandhoogte van 3 meter. Er wordt uitgegaan van een windstuwdruk van 0.65 kN/m2 (windgebied II, bebouwd tot 9 meter hoogte)
Naast de eis dat de achterconstructie niet te flexibel mag zijn, is het ook belangrijk dat het anker op een correcte wijze aan het binnenblad wordt bevestigd. Bij HSB wordt dit in veel gevallen gedaan door een spouwanker in de stijl te schroeven. Bij staalframe is dit niet mogelijk.
Sommige staalframebouwers kiezen ervoor om de spouwankers in de beplating te schroeven. Dit is absoluut af te raden om de volgende redenen:
Er kan dus geconcludeerd worden dat op geen enkele manier verantwoord kan worden dat spouwankers in een dunne plaat kunnen worden gemonteerd. Harrie Vekemans heeft hier in “De Aannemer” over gepubliceerd en beveelt als alternatief aan om klampen op te nemen in HSB-constructies óf om een constructieve multiplex toe te passen met een minimale dikte van 25 mm.[2] Ook geeft hij in dit artikel verschillende aanbevelingen rondom sparingen.
Het is natuurlijk nóg beter om een systeem te kiezen waarbij de verankering wél direct op de stijlen mogelijk is. Hiervan zijn een aantal systemen op de markt die bij ons bekend zijn:
Gebaseerd op onze ervaring en het artikel over spouwankers voor HSB, zijn verschillende belangrijke aandachtspunten:
Zelf vragen over bouwen met staalframe? Laat het ons weten!